Bycirklen åbner døre for danske virksomheder i Kina!

Under det kommende danske statsbesøg i Kina indgår Ballerup, Egedal og Frederikssund kommuner en række vigtige samarbejdsaftaler med den kinesiske storby, Wuxi. Aftalerne åbner dørene til det kinesiske marked for danske virksomheder.

Samarbejdet med Wuxi blev forlænget i juni måned 2013. Nu tager samarbejdet et vigtigt og stort skridt.

Samarbejdet med Wuxi blev forlænget i juni måned 2013. Nu tager samarbejdet et vigtigt og stort skridt.

Siden 2007 har Ballerup, Egedal og Frederikssund kommuner via det kommunale fællesskab ’Bycirklen’ haft et tæt samarbejde med den kinesiske storby, Wuxi, der ligger 100 kilometer vest for Shanghai.

Samarbejdet tager nu et vigtigt og stort skridt på erhvervssiden, da Bycirklen indgår tre samarbejdsaftaler under det danske statsbesøg i Kina, der finder sted fra den 24. april til den 28. april.

– Nu høster vi udbyttet af syv års målrettet indsats for blandt andet at give danske virksomheder muligheder i Kina, som de ellers ikke ville have haft, siger Ballerups borgmester Jesper Würtzen.

– I Kina har politiske forbindelser en helt anden betydning for virksomheder, end vi kender det i Danmark. Det skyldes blandt andet, at flertallet af de kinesiske virksomheder er offentligt ejet. Når vi skaber de politiske kontakter, er vi med til at åbne dørene for virksomhederne, siger Ballerups borgmester Jesper Würtzen.

Han deltager selv ved statsbesøget i Kina sammen med blandt andre Regentparret, fire danske ministre og en lang række af Danmarks største virksomheder.

Tre aftaler i hus

Under statsbesøget i Kina bliver der indgået tre aftaler, hvor Bycirklen er bindeled.

Bycirklen og Wuxi indgår en overordnet aftale om dansk-kinesisk samarbejde inden for miljøbeskyttelse. Derudover indgås en konkret aftale om teknologi- og myndighedssamarbejde inden for jordrensning. Og endelig underskriver de to danske virksomheder COWI Consult og GEO en stor kontrakt med Wuxi om jordrensning – den første nogensinde af sin art.

Den personlige faktor er vigtig

I Kina er det en lang proces at indgå en aftale om samarbejde. Det handler om at skabe tillid og opbygge relationer – og netop dét har Bycirklen gjort siden 2007.

– Dette er et klart eksempel på, hvad danske kommuner kan bidrage med for at skaffe arbejde til Danmark. Bycirklen har forstået, hvad der skal til for at agere i Kina, og uden det samarbejde havde COWI ikke fået denne forretningsmulighed, siger Jens Moth, der er Managing Director i COWI.

– Kina er et ”relations-samfund”. Man laver ikke forretninger med folk, som man ikke kender og har tillid til. Derfor tager det normalt rigtig lang tid at komme ind i Kina. Bycirklen har, med deres store forarbejde og gode relationer til bystyret i Wuxi, derfor været den egentlige årsag til, at GEO og COWI allerede nu står med en kontrakt, siger John Bastrup, der er projektchef i GEO.

”Den globale landsby”!

De tre kommuner i Bycirklen har fokus på at skabe muligheder i hele Hovedstadsregionen og hele Danmark – ikke kun i Ballerup, Egedal og Frederikssund.

Konkret betyder Bycirklens samarbejde med Wuxi i Kina, at danske virksomheder får indtjeningen i stedet for konkurrerende virksomheder fra for eksempel USA, Tyskland eller andre tunge industrilande.

Fakta om Bycirklen

• Bycirklen er et strategisk samarbejde mellem de tre kommuner, Egedal, Frederikssund og Ballerup.

• Bycirklens Kina-samarbejde er et kommunalt udviklingsprojekt. Kina-samarbejdet åbner op for udveksling af viden og erfaringer indenfor uddannelse, kultur, sundhed, miljø og sikrer erhvervslivet en mere direkte vej til samarbejde i Kina.

• Bycirklens Kina-samarbejde blev indledt i 2007, hvor Bycirklen indgik en partnerskabsaftale med den kinesiske millionby Wuxi. Siden samarbejdets start er der igangsat en lang række udvekslingsaktiviteter og projekter.

• Wuxi er en ambitiøs by i rivende udvikling, som ligger cirka 100 km nordvest fra Shanghai i Jiangsu Provinsen.

• Wuxi ligger ud til den store Taihu Sø og dækker et område på 4700 km² og har ca. 6,5 mio. indbyggere.